Top 15: Danmarkshistoriens største dartspillere – del 1/3

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: Dansk Dart Union

Mogens ‘Turbo’ Christensen er den eneste nuværende landsholdsspiller, som har fundet vej til listen over de 15 største danske dartspillere gennem tiden.

Dartnyheder.dk vil de følgende dage uploade tre artikler – inklusiv denne – med en top 15 over de største danske dartspillere gennem historien. Listen forsøger i den forbindelse at tage højde for hvilke perioder de nævnte spillere har spillet i, hvor betingelserne og omstændighederne for spillerne har været vidt forskellige, både hvad angår sportslig konkurrence, økonomiske muligheder og lignende parametre. God læselyst!

LÆS OGSÅ: Top 15: Danmarkshistoriens største dartspillere – del 2/3
LÆS OGSÅ: Top 15: Danmarkshistoriens største dartspillere – del 3/3 

Ulrich Meyn (tv.) og Brian Karlsen (th.) efter DM-succesen i 1987 Foto: Dansk Dart Union

15. Brian Karlsen

Født: 24. oktober 1967 (død)
Bedste periode: 1987-1991
Største bedrifter:
1x Danmarksmester 1987
4x landsholdsudtagelser

Når man taler om Danmarkshistoriens største, rendyrkede talent, så falder snakken ofte på spillere som Vladimir Andersen, Niels Klausen og Ulrich Meyn. Her tilhører Brian Karlsen samme kategori.
Netop Ulrich Meyn og Brian Karlsen markerer en milepæl i dansk darts historie, idet de to stortalenter er symbolet på det generationsskifte som finder sted i den danske dartelite i 1987.

Efter de foregående år at have domineret den danske juniorrække, rykkede både Brian Karlsen og Ulrich Meyn op som seniorspillere i 1987, hvor de til sammen formåede at rydde bordet i debuten ved det danske seniormesterskab. Først sikrede den unge duo sig det danske mesterskab i double, hvorefter de to Pletten-spillere mødtes i finalen i singlerækken – en kamp som Brian Karlsen vandt 2-0, 1-2, 2-0, mens han i semifinalen havde besejret Jann Hoffmann.

Kort efter blev Brian Karlsen udtaget til det danske A-landshold ved de nordiske mesterskaber i 1987, mens han samme år toppede den danske rangliste foran Ulrich Meyn og Henning von Essen. Samme år debuterede han desuden på det danske World Cup-landshold, og selvom ingen af landsholdsudtagelserne førte til nogen nævneværdig succes, så havde Brian Karlsen på rekordtid etableret sig selv i toppen af dansk dart – alt sammen i en alder af blot 19 år.

På trods af den lovende start som seniorspiller blev de følgende år ikke i nær så høj grad domineret af Brian Karlsen som i 1987. En semifinale ved DM i 1988 blev sidste gang Brian Karlsen hentede medaljer i singlerækken, mens han i 1990, sammen med spillere som Ulrich Meyn og Søren Byø, stoppede karrieren, efter at Pletten Dartklub lukkede. Vendte aldrig tilbage til sporten, men det åbenlyse talent – som formentlig kun er overgået af Vladimir Andersen – kvalificerer ham til en plads i historiebøgerne, til trods for en relativ kort karriere i toppen af dansk dart.

Foto: Dansk Dart Union

14. Mogens Christensen

Født: 15. april 1966 (52 år)
Bedste periode: 2011-2015
Største bedrifter:
1x Danmarksmester 2012
2x Jysk-Fynsk mester 1997, 2005
9x landsholdsudtagelser

Selvom det først er i nyere tid, at Mogens Christensen, eller ”Turbo”, som han også refereres til, har høstet anerkendelse som en af Danmarks bedste dartspillere, så var han allerede en del af sub-toppen tilbage i 90’erne, hvor han blandt andet vandt sit første af to jysk-fynske mesterskaber.

På trods af i flere år at have været en respekteret modstander hos selv landets bedste dartspillere, så har Mogens Christensen, som for nyligt blev genudtaget til det danske landshold, måttet vente en længere årrække på sit egentlige gennembrud – et gennembrud som først for alvor kom til sin ret ved danmarksmesterskabet i 2012, hvor den daværende Randers-spiller sikrede sig den individuelle titel med en sejr over Per Laursen i finalen.

Herefter blev Mogens Christensen for første gang i karrieren udtaget til det danske landshold, hvor han blev udset en plads på B-landsholdet ved de nordiske mesterskaber. Særligt i disse år blev der stillet spørgsmålstegn ved siddende landstræner, Ken Vielsøes, landsholdsudtagelser, hvor mange var af den opfattelse, at Mogens Christensen burde være selvskrevet til A-landsholdet. Ved indgangen til 2014 blev Ken Vielsøe sidenhen vraget på posten til fordel for nuværende landstræner, Søren Byø. Siden da har Mogens Christensen været fast mand på det danske landshold.

På trods af år efter år at være blandt de mest vindende i landets bedste dartrække i perioden fra 2012-2015, så har Mogens Christensen endnu ikke vundet en individuel titel siden DM-triumfen, hvortil også de seneste landsholdsresultater har været nedslående. De seneste måneder har dog vist indikationer på, at Mogens Christensen kan være på vej tilbage i topform – det er dog de forholdsvis mange år med et solidt bundniveau, kombineret med det fornemme topniveau samt DM-titlen fra 2012 som kvalificerer Mogens Christensen til denne liste.

Jan Larsen ved træningsskiven i 1978 Foto: Dansk Dart Union

13. Jan Larsen

Født 25. maj 1954
Bedste periode: 1978-1981
Største bedrifter:
1x Nordisk mester 1980
2x Danmarksmester 1978, 1980
1x Jysk-fynsk mester 1978
1x Sjællandsk mester 1981
7x landsholdsudtagelser

Der er sket en hel del i forhold til niveauet hos de bedste danske dartspillere, siden Jan Larsen dominerede det danske dartmiljø i slut 70’erne og start 80’erne. Mens Jan Larsens topniveau ville have meget svært ved at gøre sig gældende i nutidens danske førstedivision, så var historiens første nordiske mester ikke desto mindre den ubetinget bedste danske dartspiller i sin egen æra.

Efter at have påbegyndt sin dartkarriere i 1972, vandt Jan Larsen i 1978 sit første individuelle danske mesterskab. Herfra toppede Jan Larsen de følgende år den danske rangliste, mens han i samme periode var en sikker skikkelse på det danske landshold, indtil han i 1983 blev dekraderet til B-landsholdet ved de nordiske mesterskaber, og sidenhen aldrig formåede at genfinde momentum.

Særligt én episode kan være med til at forklare Jan Larsens fald fra tinderne, idet han i 1981 blev tildelt en karantæne af Dansk Dart Union, efter ikke at have levet op til DDU’s daværende dokumentationskrav, da han ved lejlighed spillede dart udenfor Danmarks grænser. Dermed missede Jan Larsen muligheden for at forsvare sit nordiske og danske mesterskab fra 1980, hvilket var til enorm irritation for hovedpersonen selv. I samme periode begynder nye talenter at blomstre op – heriblandt spillere som Finn Jensen, Kim F. Jensen og Jørgen Rasmussen – hvilket gjorde det markant svære at dominere de danske turneringer, alt imens DDU i samme periode opnåede større og større medlemsfremgang.

Var en enkelt gang deltagende ved BDO’s verdensmesterskab, dog uden for alvor at kunne gøre sig gældende, mens en placering blandt de sidste 32 i 1980 står som det bedste resultat i World Masters-regi, efter at have deltaget seks gange fra 1977-1982.

Søren Behrendsen iført sin karakteristiske vest under opvarmning ved DM i 2011.

12. Søren Behrendsen

Født 18. februar 1964
Bedste periode: 2002-2006
Største bedrifter:
3x Danmarksmester 2002, 2005, 2011
3x Sjællandsk mester 1998, 2006, 2009
9x landsholdsudtagelser
1x 9-dart

Allerede tilbage i slut 80’erne tegnede det til et gennembrud for den daværende Comet-spiller, Søren Behrendsen, idet han her begyndte at gøre sig gældende ved de diverse nationale turneringer. Alligevel blev pilene lagt på hylden i 1989, eftersom det efterhånden blev svært at prioritere dart over familien.
I 1998 blev pilene dog fundet frem igen, og de kommende år viste Søren Behrendsen sig som en profil i det danske dartmiljø. Særligt årene mellem 2002-2006 var Søren Behrendsen kontinuerligt at finde i top tre på den danske rangliste, om end han kun af få omgange gennem 2003 præsterede at ligge nummer ét.

Hvorvidt niveauet i sig selv retfærdiggør de tre individuelle danske mesterskaber kan diskuteres – i hvert fald er det kun i en mindre årrække fra 2003-2004, at man seriøst har kunnet pege på Søren Behrendsen som den bedste danske dartspiller i perioden, hvorefter Per Laursen sætter sig tungt på den titel de næste mange år frem.

Ikke desto mindre, så er det de færreste danskere der kan sammenligne sit sportslige CV med Søren Behrendsens, der i øvrigt indebærer en 9-darter leveret i år 2000. Med sin placering blandt de sidste 16 ved World Masters i 2004 står Søren Behrendsen derudover noteret for en præstation, som kun fem øvrige danskere har kunnet matche, hvilket imidlertid også er Søren Behrendsens eneste internationale resultat af betydning, såfremt man ser bort fra kvartfinalen ved Pacific Masters i 2005, der forud for WDF’s VM samme år var ganske stærkt besat. Valgte endegyldigt at ligge pilene på hylden i 2015.

11. Finn Rasmussen (tidl. Jensen)

Født 27. marts 1957 – Død 11. januar 2007 (49 år)
Bedste periode: 1979-1985
Største bedrifter:
4x Danmarksmester 1979, 1982, 1984, 1985
1x Sjællandsk mester 1982
3x BDO’s verdensmesterskab (sidste 32 1982, 1983, 1984)
8x landsholdsudtagelser

Finn Jensen kan om nogen betragtes som et af den tidlige danske dartsports største rendyrkede talenter, idet han i 1979, efter blot et års oprigtigt engagement foran skiven, vandt sit første af i alt fire individuelle danske mesterskaber. Med sine fire DM-titler skriver han sig dermed ind i en eksklusiv klub, hvor han kun er matchet/overgået af Frede Johansen, Per Laursen og Per Skau.

I en periode hvor landets bedste spillere var bosat på Sjælland, blev det paradoksalt nok blot til et enkelt sjællandsk mesterskab, mens han til gengæld var i top tre på den danske rangliste fra april 1982 frem til august 1987. Herfra blev karrieren løbende sat på bero, inden han endegyldigt lagde pilene på hylden i begyndelsen af 90’erne, hvilket til dels skyldtes et ønske om øget samvær med familien, sportslig mæthed, samt det parameter, at samtidens helt store talenter, Brian Karlsen og Ulrich Meyn, pressede den eksisterende danske elite ned på de sekundære podiepladser, hvortil spillere som Jann Hoffmann og Per Skau indtog scenen kort efter.

Var tre gange repræsenteret ved BDO’s verdensmesterskab, efter at være blevet tildelt et dansk wildcard – alle gange med et nederlag i første runde til følge. Særligt nederlaget i 1982 var at betragte som en skuffelse, idet en yderst nervøs Finn Jensen, med et ydmygende gennemsnit på blot 56,4, tabte 2-0 til Cliff Lazarenko. I 2-0 nederlaget til Eric Bristow i 1984 viste Finn Jensen sig omvendt fra sin bedste side, idet han leverede et gennemsnit på 89,10, hvilket var ganske imponerende af datidens niveau. Døde af kræft i 2007.

2 Comments

  1. Jeg er skuffet over at man slet ikke har kigget på dartspillere der regerede darten herhjemme fra 1969 og frem til 1977
    I har Jan Larsen med på jeres top 15, men savner lidt en Børge Madsen, Orla Iversen, Jørgen Rasmussen og Peter Stauby, Kim Jensen, Michael Larsson som har sat kæmpe aftryk på darten herhjemme i midt firserne

    • Hej Preben

      De af dig nævnte spillere har skam været med i betragtning til listen. Der er dog taget højde for, at de spillede i en tid, hvor der ikke var nær så mange aktive dartspillere i Danmark som blot 5-10 år senere, kombineret med det forhold, at de niveaumæssigt var markant underlegne de spillere som omvendt er at finde på vores top 15-liste.

      Venlig hilsen
      Daniel Tyge Thybøl

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*