Paul Nicholson til Dartnyheder.dk: ‘Her er mit råd til Vladimir Andersen’

Tekst: Daniel Tyge Thybøl

Foto: PDC/Lawrence Lustig

Den tidligere nummer ni på PDC’s verdensrangliste, Paul Nicholson, fortæller i et interview med Dartnyheder.dk, at han ser frem til at følge Vladimir Andersen på Pro Touren.

Dartnyheder.dk’s dækning af dansk dart er støttet af Fary Lochan

De kommende 24 måneder vil Danmark være sikret muligheden for dansk deltagelse på PDC’s Pro Tour, efter det som bekendt lykkedes 32-årige Vladimir Andersen at vinde et af PDC’s 128 Tour Cards ved dette års Q-School.

I den forbindelse har Dartnyheder.dk taget kontakt til den tidligere vinder af Players Championship Finals, 42-årige Paul Nicholson, der foruden en fortid som nummer ni på verdensranglisten også selv har prøvet at vinde et Tour Card ved Q-School, og som i dag blandt andet er kommentator ved PDC’s Players Championship-turneringer. I den anledning har vi blandt andet spurgt 42-årige Nicholson, hvad Vladimir Andersen vil kunne forvente i de kommende måneder, og hvad han selv har af forventninger til danskerens debut på Pro Touren.

Betragter det ikke som en overraskelse

Paul, hvad er dine første tanker om Vladimir Andersen, efter du har fulgt hans resultater ved Q-School?

– For det første vil jeg sige, at jeg blev rigtig glad, da jeg så, at Vladimir klarede sig gennem den første fase af Q-School, og sidenhen fik muligheden for at vinde et Tour Card, indleder Paul Nicholson.

– Jeg er ikke en af dem, som tror, at Vladimir er et helt nyt navn og talent. Jeg husker tydeligt, da hans navn første gang kom frem for omkring 10 år siden, og hvor der var mange, der talte om hans talent. Så at Vladimir er kommet igennem Q-School er ikke rigtig nogen overraskelse for mig, for jeg ved, hvor god han kan være. Men jeg vil også sige, at den største udfordring, det er den, han står overfor nu.

Hvad tror du, vi skal forvente af Vladimir Andersen i 2022?

– Man siger altid, at et succeskriterie for en ny spiller på Pro Touren er, hvis vedkommende kvalificerer sig til Players Championship Finals. Hvis man så ovenikøbet kan kvalificere sig til VM, så er det en virkelig succesfuld sæson.

Det største pres vil komme fra ham selv

For at kunne kvalificere sig til Players Championship Finals, kræver det, at man spiller sig i top 64 på Players Championship-ranglisten, alt imens der er flere måder at kvalificere sig til VM – heriblandt gennem verdensranglisten eller PDC Nordic & Baltic-touren.

Paul Nicholsons største succes fandt sted i 2010, hvor han efter sejre over blandt andet Adrian Lewis, Phil Taylor og Mervyn King vandt major-turneringen Players Championship Finals. Foto: PDC

– Jeg tror personligt ikke, at der vil være det store pres på Vladimir, hverken fra typer som mig selv eller fra de andre spillere på Pro Touren. Jeg tror, det største pres kommer til at komme fra ham selv.

– Jeg tror i øvrigt, at de første måneder på Pro Touren, hvor han hovedsageligt vil skulle spille Players Championship-turneringer og kvalifikationsturneringer til Europa Touren, da vil det være vigtigt for ham, at han tager sig tid til at tage alle indtrykkene til sig. Han skal lære turneringerne, strukturerne og forholdene at kende og vende sig til dem.

– En af de ting, som mange spillere sætter virkelig stor pris på ved Pro Touren er, at de bliver afviklet under enormt professionelle forhold. Det behøver ikke at tage mere end seks timer, at få afholdt en hel turnering, hvilket er modsat de turneringer, som starter klokken 8:30 om morgenen, og risikerer at fortsætte helt frem til midnat.

– Når han bliver vant til forholdene ved de her turneringer, så kan han bedre disponere sine kræfter og sin forberedelse. Det skal han lære. Men husk på, at Vladimir kommer ikke til at være seedet ved de her turneringer, så han vil komme til at møde nogle store navne fra start, og han vil derfor være nødt til også at være klar fra start.

Det er nu, den virkelige prøve begynder

Gennem sin aktive karriere har Paul Nicholson selv vundet tre Players Championship-turneringer, og været i kvartfinalen ved turneringer som VM, World Matchplay og Grand Slam of Darts. Han har dog også to gange deltaget ved Q-School, og kender derfor det pres, der følger med ved den intense kamp om en plads på Pro Touren. I den anledning fortæller Nicholson, at han har stor respekt for de spillere, der klarer sig igennem og vinder et Tour Card.

Kan du prøve at sætte ord på, hvilken præstation det er at vinde et Tour Card ved Q-School?

– Det er virkelig svært at beskrive med ord, hvor hård en turnering Q-School egentlig er. Jeg husker tydeligt de dage, hvor jeg har spillet Q-School. Første gang jeg spillede Q-School var i 2017, hvor jeg mødte Nathan Aspinall i min aller første kamp, og hvorefter jeg spillede mod Harry Ward i den næste. Det er altså spillere, der sidenhen har vundet titler i PDC. De efterfølgende dage tabte jeg til spillere som Madars Razma og Richie Burnett, inden jeg vandt på sidstedagen. Det er ufatteligt hårdt at spille Q-School, og tro mig, efter de første tre spilledage var jeg fuldstændig færdig. Det pres og den spænding der er på spillestedet ved Q-School er så markant, at man kan skære igennem den med en brødkniv.

– Q-School er så svær, at det er svært at forstå. Så du kan vide dig sikker på, at hvis man har klaret sig gennem Q-School og vundet et Tour Card, så har man min dybeste respekt, uanset hvem man er, lyder det, inden han uddyber:

– Men når man så har klaret sig gennem Q-School, så er det, at den virkelig test begynder. Fra nu af gælder det om at koncentrere sin form én dag ad gangen.

– Hvis der er et opmuntrende ord, jeg vil give videre til Vladimir Andersen, så er det, at i forhold til udholdenhed, så har han klaret sig igennem det sværeste, hvilket er Q-School. I forhold til udholdenhed, så er Players Championship-turneringerne ikke nær så hårde som Q-School. Men til gengæld er niveauet meget højere.

Relationer er vigtige

For os der ikke har prøvet det, hvordan er livet så for nye Tour Card-indehavere?

– Det kan være meget ensomt i starten. Da jeg først skiftede til PDC i 2008, var min første turnering helt over i Las Vegas. Heldigvis for mig, så havde jeg i forvejen et par bekendte, der selv spillede på højt niveau, heriblandt Mark Stephenson og Kevin McDine, der sidenhen introducerede mig til en spiller som Alan Tabern. Det var uundværligt for mig, for det betød, at jeg ikke længere følte mig ensom, og jeg vidste, at jeg havde venner på spillestedet.

Paul Nicholson har kvalificeret sig til PDC’s verdensmesterskab otte gange. Sidst det lykkedes var i 2019. Foto: PDC/Lawrence Lustig

– Jeg ved retfærdigvis ikke, hvordan Vladimir har det, hvad det angår. For der er også typer som eksempelvis Krzysztof Ratajski, der ikke har behov for at skabe venner, og sagtens kan være alene på spillestedet en hel weekend, og udelukkende fokusere på at vinde sine kampe. Det har jeg respekt for, men der er også andre, der får rigtig meget ud af, at der er nogen de kan snakke med, og som kan støtte dem. Og så er det i virkeligheden ligegyldigt, om det er andre spillere, eller om det er nogen, de inviterer med til turneringen.

– Jeg ved ikke, om Vladimir har et forhold til spillere som Madars Razma, Darius Labanauskas eller andre fra den nordisk- og baltiske tour, men hvis han har nogle venner på spillestedet, som kan give ham råd og støtte ham i starten, så kan det vise sig at være altafgørende for ham.

Et godt råd

Har du nogle råd til Vladimir Andersen eller andre af de nye Tour Card-indehavere?

– Hvis jeg skal give et råd, så et det, at bruge den første weekend til at suge det hele ind. Se dig omkring, og forstå hvad det er, du har udrettet. Det er dig selv, der har fået dig hertil – ingen andre. Giv dig selv den anderkendelse og forbliv positiv.

– Når du træder ind på spillestedet ved den første turnering, så er ranglisten nulstillet. Alle spillere starter på ‘zero dollars’. Det gør du, og det samme gør Gerwyn Price, Peter Wright og Michael van Gerwen. Så hvis du kan få en god start, så kan det være katalysator for en virkelig god sæson.

– Et andet virkelig stort råd, som jeg gerne vil give til Vladimir og alle de andre, der deltager på Pro Touren for første gang er: Udnyt at du kan gå under radaren. Jeg vil garantere, at Gerwyn Price ikke har en anelse om, hvem Vladimir Andersen er. Så hvis Vladimir møder Gerwyn Price i sin første kamp, så fang ham, mens han er kold. For han vil tænke: ‘Hvem er den her danske fyr? Ham har jeg aldrig hørt om før’. Udnyt det til din egen fordel, så længe du overhovedet kan – for så snart du får succes, så vil du have en skydeskive på ryggen.

Ser frem til at følge de nye navne

Er der andre af de nye Tour Card-vindere, som du glæder dig til at følge på Pro Touren?

– Som en der har fulgt med på Pro Touren ekstremt meget, lige siden jeg selv blev en del af spillet, så glæder jeg mig virkelig meget til at følge Vladimir. Men jeg ser også på en spiller som Connor Scutt, som jeg har fulgt meget, og har store forventninger til. Jeg kigger også på en spiller som Brian Raman. Han er tidligere nummer et på WDF’s verdensrangliste. Og så falder jeg også over Ross Montgomery. Det er virkelig en stor historie. Det er manden, vi aldrig havde troet, ville skifte til PDC.

– Men kommentatorer som mig, Dan Dawson og Chris Murphy, vi ser i det hele taget bare frem til at følge de nye navne. Som eksempelvis Jules van Dongen, der både har amerikansk og hollandsk statsborgerskab. Ham glæder jeg mig til at se, for han kan vise sig at være den spiller, der virkelig kan få spillet til at udvikle sig på den anden side af Atlanten.

– Når det er sagt, så tror jeg alligevel, at det er de kendte spillere, der har vundet et Tour Card, der vil løbe med overskrifterne. Det gælder blandt andet Richie Burnett, John O’Shea og Cameron Menzies.

Håber på comeback i 2023

Selvom Paul Nicholson genvandt sit Tour Card i 2017, så mistede han det igen to år senere, og har endnu ikke formået at vinde det tilbage. ‘The Asset’ håber dog på, at han selv kan følge i Vladimir Andersens fodspor til næste år, efter han noget opsigtsvækkende valgte ikke at deltage ved Q-School i år.

– Jeg ville egentlig gerne have spillet Q-School i år, men jeg følte mig ganske enkelt ikke klar. Jeg gennemgik tre operationer i min skulder i 2021, og jeg nåede aldrig at finde det niveau, som jeg føler, der skal til.

– Min plan for 2022 er nu, at jeg vil spille i Online Live League, og i det hele taget eksponere mig selv noget mere. Jeg ser frem til, at jeg i år endelig vil kunne spille uden smerter, og så er planen, at jeg deltager ved Q-School 2023.

– Men, jeg har sagt til flere jeg kender, at Q-School 2023 bliver mit sidste forsøg, for jeg har ikke i sinde at være en af de spillere, der deltager ved Q-School år efter år. Jeg har et virkelig godt forhold til mit mediearbejde, og det vil jeg heller ikke give afkald på. Men jeg giver det endnu et skud ved Q-School i 2023, og så må vi se, hvordan det går, afslutter Paul Nicholson.


Læs også:

Paul Nicholson: ‘Alle elsker Per Laursen’

Statistik: Sådan gik det de danske Q-School deltagere i 2022

Tour-Kortet er i hus – men hvad nu? Her er, hvad der venter Vladimir Andersen

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*